• Dipsiz Forum'a sadece 3 saniyede kayıt olarak, eğitim, sağlık, edebiyat, müzik ve sosyal bilimler konularında binlerce yeni ve güncel içeriğe reklamsız olarak anında ulaşabilir, yeniliklerden anında haberdar olabilirsiniz. Haydi, şimdi kayıt ol!

Sahte Bal Nasıl Anlaşılır? Gerçek ile Sahte Balı Anlamanın Püf Noktaları Nelerdir

Candan

Doğa Sevdalısı
Tam Üye
16 Mayıs 2021
420
1.153
Tabiatın Ortası
Sahte Bal Nasıl Anlaşılır? Gerçek ile Sahte Balı Anlamanın Püf Noktaları Nelerdir


Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezlerinden olan bal, şifa kaynağı olarak mucizevi besinler arasında yer alıyor. Gerçek ballar her ne kadar sağlıklı olsa da, piyasada her geçen gün üretimi artan sahte ballar da bir o kadar tehlikeli oluyor. Ancak evde uygulayacağınız bazı yöntemlerle satın aldığınız balın hakimi mi sahte mi olduğunu anlayabilirsiniz. Peki, sahte bal nasıl anlaşılır? Gerçek ile sahte balı anlamanın püf noktaları nelerdir? İşte, gerçek balı anlamanın bazı ipuçları.

Hemen hemen her marketin rafında kavanozlarda satılan bal piyasada üretimi yaygınlaşan sahte ballardan dolayı çoğu tüketiciye güven vermiyor. Katkı maddeleri ile üretilen bal, hem sağlığınızı tehdit ediyor hem de paranızı çöpe atıyor.

SAHTE BAL NASIL ANLAŞILIR?


Üretimi yaygınlaşan katkı maddeleri eklenmiş sahte ballar insan sağlığını tehdit ediyor. İşte hakiki balı sahtesinden ayırt etmenin püf noktaları...

Ambalajı İnceleyin

Marketlerdeki bal kavanozlarının/ambalajlarının üzerinde "bal kodeksine uygundur" yazısının bulunmasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra içindekiler kısmında bal dışında glikoz, glikoz şurubu, fruktoz şurubu, şeker gibi maddeler bulunuyorsa o balın katkılı olduğunu anlayabilirsiniz.

Şekerlenme

Dieselfahrzeug mit Baujahr 2014-2019 sollten unbedingt Schadenersatz fordernVerbraucherritter
Ärzte empfehlen diese Mini-Hörgeräte! Jetzt kostenlos in Erkrath testen.proauris.com

Satın aldığınız balın bekledikçe kavanoz tabanından itibaren şekerlendiğini gözlemlediyseniz sahte olma ihtimalinin düşük olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle buzdolabında 30 gün bekleyen gerçek balın neredeyse tereyağı kıvamına geldiği bilinir.

Renk

Sahte balların rengi çoğu zaman gerçek baldan daha açık görünür. Açık renk balları satın almamak doğru bir tercih olacaktır. Ancak her koyu renk bal gerçek bal değildir. Sahte bal üreticileri bir takım katkı maddeleri ekleyerek sahte balın da koyu renk almasını sağlayabilir.

Koku

Hakiki balın kokusu yoktur. Balı kokladığınızda koku alabiliyorsanız katkılı olduğu söylenebilir. Ancak her kokusuz bal hakiki değildir. Üreticiler bir takım maddelerle sahte balların da kokusunu bastırabilirler.

Uzama

Hakiki balı kaşıkla aldığınızda bir süre kesilmeden uzadığı bilinir. Eğer katı bir şekilde direkt kaşığa alabiliyorsanız balın sahte olduğu söylenebilir.

Ilık Su Deneyi

Ilık bir suya deneyeceğiniz baldan 1 yemek kaşığı kadar koyun ve bekletin. Bal gerçek ise bıraktığınız şekilde kalacak, katkılı ise çözünme yapacaktır.

Kağıt Havlu Deneyi

1 yemek kaşığı balı kopardığınız kağıt havlunun üzerine koyduğunuzda havlu tarafından emilime uğruyorsa katkılı olduğu söylenebilir.

Yanma Deneyi

Bir çöp şişine sardığınız pamuk parçasını bala daldırıp ateşe tuttuğunuzda yanıyorsa büyük olasılıkla gerçek bal olduğu söylenebilir.

Analiz Ettirmek

Yukarıdaki yöntemler hakiki ve sahte balı ayırt etmek için en sık kullanılan yöntemler olmasına karşın en güvenilir yöntem balı gıda mühendislerine analiz ettirmek olacaktır.
 

Candan

Doğa Sevdalısı
Tam Üye
16 Mayıs 2021
420
1.153
Tabiatın Ortası
Gerçek balı test etmenin basit yolunu üretici gösterdi


552508d7e50aa82ad45aa931.jpg


Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin reklamı yapılan balları analiz ettiklerini ve tamamının sahte çıktığını söylemesinin ardından '’Gerçek bal nasıl anlaşılır'’ sorusunun yanıtını Bursalı bal üreticisi Kazım Dursun verdi.

Kazım Dursun, gerçek balın yanmadığını, içinde glikoz şurubu bulunan balın alev alacağını söyledi, elindeki çakmakla deney yaptı. Karacabey İlçesi'ne bağlı Boğazköy'de arıcılık yapan Kazım Dursun, gerçek balın nasıl anlaşılacağını anlattı. Arıların kış aylarında kovanlarında beslendiklerine dikkat çeken Dursun, "Arı kış aylarında kovana girer ve bahar ayına kadar çıkmaz. Kovanın içinde kalan arı kendi ürettiği ballarla beslenir. Arıya bu süreçte kesinlikle şeker verilmez.

Baharda ise arılar çiçeklerden poleni alır ve bal yapmaya başlar. Doğal arıcılıkta arı sadece çiçeklerden aldıklarıyla bal yapar. Arıya dışarıdan müdahale edilmez" dedi. Televizyonda reklamı yapılan balların sahte olduğunu ve bu balların glikoz şurubundan oluştuğunu söyleyen Dursun, "Reklamı yapılan balların yanında otomobil, cep telefonu, yüzük gibi promosyonlar veriyorlar.

Zaten hakiki balın kilosu 25 liradan aşağı değil. Nasıl olur da 10 kilo balın yanında bu kadar promosyon veriliyor" dedi. Gerçek balı sahtesinden ayırt etmenin yollarını anlatan Dursun, tahta kaşıkla balı alarak çakmakla yakmaya çalıştı. Dursun, "Bal eğer yanmıyorsa gerçek baldır.

İçinde glikoz şurubu bulunan bal hemen alev alır ve yanmaya başlar. Gerçek balı anlamanın bir diğer yolu ise balın akışkanlığıdır. Kavanozdan alınan balı aşağı doğru akıttığınızda bal sürekli akar. Bal kesik kesik akıyorsa o bal sahte baldır" dedi.

Gerçek balın iki ayda donması gerektiğini de ifade eden Dursun, "Gerçek bal 2 ayda donar. Halk arasında bilinenin aksine şekerlenmeyen bal hakiki bal değildir. Bir balın gerçek bal olduğunu anlamak için balı ince bir tabaka halinde tırnağınıza sürün ve keçeli kalemle yazın. Eğer yazıyorsa gerçek baldır" diye konuştu.
 
Top