Mangal İçin Gerekli Malzemeler, Nasıl Yapılır?

Samur

Üye
Tam Üye
Kayıt tarihi
17 Nisan 2021
Mesaj
98
Türk toplumunun en güzel eğlencelerinden biri piknik yapmaktır. Pikniğin vazgeçilmez öznesi ise mangaldır. Günümüzde farklı boyutlarda irili ufaklı birçok mangal bulunur. Lezzetli bir mangal için ise birtakım detaylara dikkat etmek gerekir. Bu detaylardan ilk ve en önemlisi ise mangalın temizliğidir. Mangalın temizliği denildiğinde akla hemen saclarının veya ızgarasının silinip temizlenmesi gelmemelidir. Mangalın üretilmiş olduğu sacın mangalın sağlıklı olması açısından özel bir yeri vardır. Bu bakımdan mangal satın alırken öncelikli olarak kaliteli sacdan üretilen mangalları tercih etmek önem taşır.

Ülkemizde üretilen en kaliteli mangal sacı, çelik sacdır. Çelik sac kullanımı ile üretilen mangalda en güzel pişirmeler yapılırken aynı zamanda sağlıklı besinler de elde edilebilir. Bunun yanı sıra çelik sac ile üretilmiş olan mangalı temizlemek çok daha kolaydır. Günümüzde mangal yapımında yanlış olan birçok davranış bulunuyor. Bu davranışlarından bir tanesini de mangal sacının yağ ile temizlenmesi oluşturuyor. Bu davranışın insan vücuduna olan zararları dikkate alındığında en yanlış olan mangal yakma biçimini bu şekil ortaya çıkarıyor.

mangal-nasil-yapilir.jpg

Sağlıklı Mangal Yakma Önerileri​

Sağlıklı mangal yakmak için öncelikli olarak odun ateşi kullanılmalıdır. Bu anlamda meşe odun mangal kömürüne ihtiyaç vardır. Mangalı ateşlemek için mangal çırası da gerekli olurken, küçük bir parça mangal çırasını da kömürün iç kısmına doğru dik koymak yeterli olur. Böylelikle çıra üst kısımdaki kömürü ateşlerken aynı zamanda alt kısımdaki kömürlerin de ateşlenmesini sağlayacaktır. Mangal yaparken bu iki noktaya özen göstermek şarttır.

Mangalda güzel bir köz olması için mangalın üst kısmındaki kömürlerin yanmasının gerektiği gibi alt kısmındaki kömürlerinde kızarık bir görünüme ulaşması gerekir. Mangal yakarken mangal üzerinde rüzgâr yapmak sağlıklı bir davranış değildir. Ancak mangalı daha iyi yakmak için bunu yapan birçok kişi bulunur. Mangal kendi kendine ve yavaş yavaş yanmalıdır. Kısa süre içerisinde yanan bir mangal sağlıklı olmayacaktır. Mangal yandıktan sonra dumanının uzaklaşması ve yalnızca ısısının kalması mangalın üzerindeki yiyeceklerin pişirilmesi için yeterli olur.

Mangal Yakmanın Püf Noktaları​

mangal-puf-noktalari.jpg

Lezzetli etler ve mangal gıdaları yemek için mangal seçimi de önem taşır. Bacalı olan mangallar çok daha güzel bir ısı verir. Mangal yakarken mangal teli ve ızgaraların soğan ile ovulması, özellikle boyalı olan mangaların daha sağlıklı bir hale gelmesini sağlar. Mangal yakarken;
  • Kömür ve odunlar en alta karışık şekilde konulmalı,
  • Üzerine eklenecek olan mangal çırası, ince tahtalar, kâğıt parçaları ve kozalak gibi materyallerin yavaş yavaş eklenmesi,
  • Mangalın ara ara yellenmesi,
  • Mangal korunun ve alevlerinin dışarı çıkması ve çıngı oluşturmaması gerekir.
Mangalın sağlıklı olması için limon kabuğu ve soğan ile tellerinin ovulması ve temizlenmesi gerekir. Mangalda sucuk gibi daha yağlı gıdaların pişirilmesi sırasında ateşin alev almaması için bu gıdaların alüminyum folyo içerisinde pişirilmesi daha güzel bir pişirme şekli oluşturur.

Mangalda Neler Pişirebilirsiniz?​

Mangalda aklınıza gelen her yiyeceği pişirmeniz mümkündür. Ancak toplumumuzda mangal denildiğinde akla et, tavuk, köfte, kavurma, balık ve sucuk gelir. Bütün bunların yanı sıra mangalda;
  • Patlıcan,
  • Biber,
  • Mantar,
  • Domates
gibi gıdalar pişirilir. Bunun yanı sıra mangalın közünde ise;
  • Mısır,
  • Patates,
  • Patlıcan,
  • Soğan,
pişirilir. Ancak bu malzemeleri pişirmek için mangalın köz olmasını beklemek gerekir.

Mangal Nasıl Temizlenir?​

Mangal yakma işi kadar önemli olan diğer bir konu ise mangalın temizliğidir. Mangalın kömür ve odunlu olan bölümünün temizliği gerekirken ızgara ve tel kısmının da detaylı bir şekilde temizlenmesi gerekir. Mangalın alt kısmının temizlenmesi için bu kısımda bulunan kül ve közlerin dökülmesi işleminden sonra bir kâğıt havlu ile silinmesi yeterli olur.

Üst kısımda yani yiyeceklerin pişirilme bölümünde bulunan ızgara, şiş ve tel ızgaraların ise temizliğinde henüz sıcakken temizleme işlemi uygulamak daha doğru bir sistemdir. Sıcakken yağ kalıntıları daha kolay çıkacak ve yeniden kullanım sırasında kötü ve sağlıksız bir durum oluşmasını da ortadan kaldıracaktır. Bulaşık deterjanları veya teller ile mangal ızgaralarını yıkamak mangalın malzemelerini temizlemek için kullanılır. Sağlıklı bir mangal lezzeti yaşamak için mangal temizliğine özen göstermek şarttır.
 

Gri

Lahmacun
Kurucu
Kayıt tarihi
23 Mart 2021
Mesaj
290
Mangal "kültürü" sadece onun nasıl yapılacağını bilmekle bitmiyor aslında. Ne zaman ve nerede yapılacağı da çok önemli.

Örneğin mahalle arasında balkonda mangal yapılmamalı. Benzer şekilde, halka açık parklarda, deniz kenarında ve ormanlık arazilerde rastgele mangal yapılması hem doğa için tehlikelidir, hem de görgüsüzlüktür.

Mangalı, belediyelerin tahsis ettiği alanlarda, işimiz bittikten sonra kendi çöplerimizi mutlaka toplayarak, başka insanları rahatsız etmeden yapmak en doğrusudur.

Örneğin, Çanakkale'de Kepez tarafında belediyenin ayırdığı çok güzel bir ağaçlık alan var. Çok cüzi bir ücret karşılığında saatlerce mangal keyfi yapabilirsiniz.
 

Deepest

Deneyimli üye
Yönetici
Kayıt tarihi
23 Mart 2021
Mesaj
754
Bu konu benim uzmanlık alanım. Ateş yakma konusunda değil. Yemek konusunda.. Evet ben bir Adanalıyım 😁
 
Top