Maça Çayı ( Matcha Tea ) Özellikleri Nelerdir? Nasıl Demlenir?

uykumvar

Azimli üye
Tam Üye
Kayıt tarihi
24 Mart 2021
Mesaj
235
Maça Çayı ( Matcha Tea ) Özellikleri Nelerdir? Nasıl Demlenir?

Çay Türkiye genelinde en çok sevilerek içilen bir içecektir. Birçok bitkilerden o bitkilerin yapraklarından köklerinden kabuklarından tohumlarından kısacası her noktasından yararlanıp kaynatılarak elde edilen bir içecek türüdür.

Çayın içerisinde kafein, antioksidanlar, teofilin ve daha birçok durumlar için etkili bir doğal kaynak içecektir. Çayın kendisinde doğal bir yapıştırıcı madde olduğu için vücut değerlerini dengeler ve bununla beraber de kahve içen insanların yanında kalp çarpıntısı gibi sorunlara karşı çıkar. Bu yüzden de çay içen insanın sinirlerini ve tansiyonu dengelenmiştir de diyebiliriz. Çayın böyle faydası olduğu gibi çay çeşitlerinin de belli başlı parçalara ayrılan faydaları vardır. Dünya genelinde en çok tercih edilen ve oldukça etkisi görülüp artık daha da fazla iyi yaygınlaştırmaya başlayan çay maça çayı ( Matcha tea ) çayıdır.

Maça Çayı (Matcha Tea ) Nedir?

Uzakdoğu'nun ünlü çay çeşitlerinden birisidir hatta en ünlüsü bile diyebiliriz. Çay denince akla gelen o tavşankanı tabiri gibi bir çay değil. Dünyada gitgide daha çok dikkat çeken ve daha çok kullanılır duruma gelen bir çaydır. Ve daha çok diyet listelerinde adı görülmektedir. Çay toz formatındadır ve ilginç bir şekilde demlenir ve kullanılır. Yeşil renkli olması da ayrıca bir özelliğidir. Hazırlanışı yönünden de oldukça dikkat çekip tüketilmektedir.

Maça çayı son yıllarda oldukça rağbet görmeye başlamıştır. Önceleri kafe ortamlarında kişilere sunulan çay daha sonraları yavaş yavaş evlerde de içilebilen bir çay durumuna gelmiştir. Yan etkileri olmayan ve kadınların çok fazla tükettiği bu çay türü faydaları ile de oldukça beğenilen bir çaydır. Hazırlanışı kolay ve lezzeti fazla olan bir çay türüdür.

maca-cayi-matcha-tea.jpg

Maça Çayı (Matcha Tea) Nasıl Elde Ediliyor?

Yemyeşil bir görüntüsü olan maça çayı, ilk içişte oldukça değişik bir damak tadı vermektedir. Zenginden ve tadından ötürü de aslında bir nevi yeşil çaydır. Uzakdoğu’da çok sık bir şekilde yetiştirilmektedir. Camellia sinesis bitkisinin kökünden, gövdesinden ve yapraklarından yardım alınarak yetiştirilen ve elde edilen bir çaydır. Demlenme yöntemi aslında dünyadaki diğer çaylar gibi değildir. Demlenmesi, yetiştirilmeye başladığı anda başlamış demektir.

Diğer çaylardan farkı da en başta burada kendini gösteriyor. Yetiştirilmez sırasında bu çayın bitkisi hasat öncesinde en fazla 1 ay kadar gölgede bekletiliyor. Bu onun çayın kendisini tam anlamıyla bulması ve elde edilmek istenen şeyin tam anlamıyla ortaya konulması için. Gölgede bekleyerek daha da zenginleşin rengi daha da koyulaşmış oluyor. İyice koy ulaştıktan sonra hasat ediliyor ve gövdesi, yaprakları, damarları kısacası her şeyi birbirinden ayrılarak toz haline getiriliyor.

Maça Çayı (Matcha ) Nerelerde Kullanılır?

Maça (Matcha) çayının bir değişik özelliği de toz şeklinde olmasıdır. Bu yüzden de kolaylıkla içeceklerde ve yiyecekler de tercih edilmektedir. Maça çayı ile beraber yapılan herhangi bir kekin hamuruna katılması Ona farklı bir lezzet ve tat verecektir. Ya da maça çayını içerken içine konulan farklı bir sıvı bize değişik bir tat sunacaktır. Hem süt hem de su ile kullanılabilir durumdadır. Tozun kullanım şekli, çok fazla konulmaması yönündedir. Çünkü çay kaşığının ucuyla bile oldukça lezzet vermektedir. Maça çayının diyet listelerinde kullanılmasının yanı sıra kafelerde de kullanılmaya başlaması oldukça yaygınlaşır haldedir.

Maça çayının kullanılmasında herhangi bir yaş sınırlaması ve içim sayısı yoktur. Fakat her zaman için fazla kullanılması tabii ki de zararlıdır. Kalp çarpıntısına iyi geldiği ve metabolizmayı hızlandırdığı için fazla alınması durumunda aksi bir sıkıntıya yol açabilir. Bunun için hazırlanırken verilen ölçülerde konulmalı ve belli bir dozda içilmelidir. Bunun dışında herhangi bir yan etkisi de görülmemektedir. Ve herhangi bir ciddi rahatsızlığı olan kişilerin de doktoruna danışarak kullanması önerilmektedir.

Maça Çayı (Matcha Tea) Nasıl Hazırlanır?

Aslında bu sorunun cevabı tek bir cevaptan ibaret değildir. Çünkü maça çayı normalde su ile hazırlanır aldığı gibi farklı içecekler ve farklı kaşıklarla da sunulması mümkündür. Örneğin bamboo whisk adında bambu fırçalar ve onun çubuk şeklindeki kaşıkları kullanılarak, bir çay kaşığı maça tuzu ve bir fincan sıcak su yeterli oluyor. Herhangi bir kâsenin içerisine maça tozunu iyice eridikten sonra kaynatılan ve daha sonra soğutulmuş olan suya tozu dökülmelidir. Daha sonrasında ise bambu fırçası ile kremamsı bir kıvam elde edene kadar çırpılmalıdır. En son olarak da sıcak suyu kâseye koyarak çırpmayı biraz daha hızlandırıp köpürünce çayımız hazır demektir.

Çok büyük değil de küçük fincanlarda servis edilmesi tercih ediliyor. Bu hazırlanışı sıcak su değil de yerine sıcak süt ile hazırlamak istersek de bunun sonunda maça çayı değil de maça latte elde etmiş oluruz. Bir çay kaşığı maça tozunu yarım çay bardağı sıcak su ve bir fincan kadarda sıcak süt ile karıştırmak gerekir.

Süzgeçten Geçirme İşlemi

Maça çayını hazırladığımız gibi maça latte hazırlarken de süzgeçten geçirmek önemlidir. Aynı işlemleri devam ettirerek tozunu üzerine sıcak suyu ve daha sonra sıcak sütü fırça ile karıştırıp iyice köpürene kadar çırpılmalıdır. Ve sonunda yine maça latte hazır demektir.

Bunların dışında bir tarif olarak da yine maça çayı, bir çay kaşığı maça tozu 4 tane buz küpü ve bir su bardağı da soğuk suyla hazırlanabilir. Tüm malzemeler karıştırılarak soğuk maça çayı elde edilir. Ve sonunda yine lezzetli bir şekilde sunulur. Bütün bunlarla beraber maça çayının hazırlanıldıktan sonra bekletilmeden tüketilmesi söylenmektedir. Kullananlar ve faydasını görenler bu şekilde hazırladıklarını ve bu şekilde tükettiklerinde fayda gördüklerini dile getirmişlerdir. Çayı olması gerektiği gibi hazırlamak tam olarak tadını almanızı sağlayacaktır.

Maça Çayı (Matcha Tea ) Faydaları Nelerdir?

Maça çayının aslında birçok özelliği olduğu gibi önemli noktalarda da faydası vardır. Uzak Doğudaki insanlar maça çayının çoğu zaman lezzeti için değil de faydalarını inandıkları için tüketiyorlar. Antioksidan etkisi olduğunu inanıldığı için toksinlerden kurtulmaya yarıyor. Bununla beraber karaciğer sağlığının da korunmasına destek veriyor ve hatta karaciğer rahatsızlığı olan kişilerde bile bir rahatlama söz konusu oluyor.

Aynı zamanda kanser hücrelerinin oluşumunu yavaşlattığı düşünülmektedir. Bununla beraber de kalp sağlığı için de kullanan kişiler vardır. Diyet alanında kullanıldığını ve etkisinin görüldüğünü birçok kişi görmüştür. Bunun sebebi ise maça çayının metabolizmayı hızlandırıyor olması. Düzenli kullanıldığında gözle görülür etkisi vardır. Beyin fonksiyonlarının desteklenmesinde de etkisini göstermektedir. Bununla beraber doğal bir antioksidan olarak bilindiği için hücreleri koruma altına almaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun enerjisini artırır kan şekerinin düzenlenmesini sağlar.

Japonya'da ve Çin'de maça çayı yüzyıllardır tüketilmektedir. Özellikle kadınlar diyet için kullanmaktadırlar. Onlar bu yeşil bitki çayını kullandıkları ile beraber aynı zamanda Spor yapmaktadırlar. Bu yüzden de maça (Matcha Tea) çayının etkisini tam anlamıyla görmektedirler. Özellikle metabolizmaya etkisi için ve diyet alanında kullananlarda aç karnına tüketildiği de dikkat çeker.
 
Moderatörler tarafından düzenlendi:
Top