• Dipsiz Forum'a sadece 3 saniyede kayıt olarak, eğitim, sağlık, edebiyat, müzik ve sosyal bilimler konularında binlerce yeni ve güncel içeriğe reklamsız olarak anında ulaşabilir, yeniliklerden anında haberdar olabilirsiniz. Haydi, şimdi kayıt ol!

Kestane Şekeri | Tarihi | Yapılışı

Candan

Doğa Sevdalısı
Tam Üye
16 Mayıs 2021
420
1.153
Tabiatın Ortası
Kestane Şekeri




Bursa'nın meşhur tatlılarından biri olan Kestane şekeri, kestane ve şekerli şerbet karışımı bir tatlıdır. Bursa ili sınırları içindeki Uludağ'da yetişen kestanelerden yapılmaktadır.

Kestane şekeri haşlanmış kestane soyulduktan sonra tülbentlere bağlanarak kaynayan şerbet içine batırılarak yapılır. Çikolata vb tatlarla kaplı türleri de vardır.

Tarihi
Birçok dünya dilinde Fransızcadan geçen Marron glacé adıyla bilinen kestane şekerinin günümüzdeki hâliyle ilk 16. yüzyılda üretildiği sanılmaktadır. İlk olarak nerede üretildiği ise Lyon ve Cuneo şehirleri arasında ihtilaflıdır. Bilinen ilk yazılı tarifi 17. yüzyılın sonlarında XIV. Louis'nin saray mutfağına aittir.



Kestane üretiminde ülkemizde tek, dünyada sayılı entegre tesisler arasında yer alan işletme, 1999 yılında Bursa Alaaddinbey Köyü girişinde 6500 m² kapalı, 12500 m²’lik alanda faaliyete geçmiştir. Kestane işleme kapasitesi 3.000 ton olan tesiste, kestaneler makinalarda soyulmakta, donmuş (-18°C) ortamda depolanmakta, son teknolojilere sahip şekerleme hatlarında şekerlendirilerek satışa sunulmaktadır.

Kestane şekerini zahmetli de olsa, evde yapmak da mümkündür.



Malzemeler
  • 1 kg. iri kestane
  • 1,5 kg. şeker (arzu edilirse vanilya) ve 4 bardak su
  • Minik karelere kesilerek kullanılmak üzere bir tülbent bağlamak için ip.



Yapılışı

Kestanenin dış kabukları bıçakla kesilerek atılır, ince iç kabuğu da sıcak suyun içerisinde yumuşatılarak soyulur.

Kabuklarından ayrılan bu kestaneler 4‘lü veya 5‘li olarak ince tülbentlere sarılarak tülbent düğümlenerek tencereye yerleştirilir

Başka bir tencerede şeker ve su karışımı (1 kilo şekere yarım kilo su) orta sıcaklıkta ateşte kaynatılarak revak elde edilir.

Hazırlanan revak kestanelerin üzerine dökülerek hafif ateşte iki saat kadar kaynatılır.
Kaynama sırasında revağın kıvamı sürekli kontrol edilir, kaynamanın bitiminde kestane şekeri bir gün soğumaya bırakılır.
 

Gri

Lahmacun
Yönetici
23 Mart 2021
432
1
1.759
39
İstanbul, Çanakkale
dipsizforum.com
En sevdiğim tatlıdır, en sevdiğim tatlılardan birisidir demiyorum dikkatinizi çekerim; en sevdiğim tatlıdır diyorum, bunu Bursa'da Kafkas Pastanesinden alacaksınız. 😋
Bozüyük'teki Sarar AVM'den almıştık bunların çikolatalı kestane şekerlerini. O nasıl bir lezzetti, o nasıl bir şeydi? Of. 🤤🤒
 
Top