• Dipsiz Forum'a sadece 3 saniyede kayıt olarak, eğitim, sağlık, edebiyat, müzik ve sosyal bilimler konularında binlerce yeni ve güncel içeriğe reklamsız olarak anında ulaşabilir, yeniliklerden anında haberdar olabilirsiniz. Haydi, şimdi kayıt ol!

Her Zaman Dondurucuda Saklamanız Gereken 10 Besin

Candan

Doğa Sevdalısı
Tam Üye
16 Mayıs 2021
420
1.153
Tabiatın Ortası
Her Zaman Dondurucuda Saklamanız Gereken 10 Besin


Dondurucuyu, tavuk nugget, dondurulmuş pizza, dondurma veya uğraşmak istemediğiniz artıkları saklamak için sıradan bir yer olarak düşünebilirsiniz. Ancak dondurucuyu doğru bir şekilde kullanmak, daha düzenli ve stoklanmış bir mutfağa sahip olmanıza yardımcı olur. Dondurulmuş sebzeler ve meyveler gibi hiç bilmediğiniz temel gıdaları da dondurucuda saklayarak raf ömrünü uzatabilirsiniz.


60e56ace86b2472d7c90d1c6

1. Donmuş sebzeler


Taze sebzelerin raf ömrü nispeten kısadır. Özellikle pahalı ve mevsim dışında bulmak zor olabilir. Bu yüzden istediğiniz sebzeleri uzun süre dondurucuda saklayabilirsiniz. Dondurulmuş sebzeler tazesi kadar sağlıklıdır ve yılın herhangi bir zamanında en sevdiğiniz sebzeyi yemeyi sunar.


60e56ad986b2472d7c90d1cf

2. Donmuş meyveler


En sevilen sürdürülebilir gıda ipuçlarından biri de, meyveyi biraz olgunlaşmaya başladığında dondurmaktır. Muz, çilek, ananas ve mango iyi bir şekilde donan meyveler arasındadır. Kahvaltıda hızlı, renkli ve sağlıklı smoothieler hazırlamak için dondurulmuş meyveleri mutlaka stoklayın.


60e56ada86b2472d7c90d1d4

3. Et


Eti dondurucuda saklayarak hem tasarruf edebilir hem de kalabalık aile yemekleri için hızlıca lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Kıyma, tavuk budu ve göğüsleri, biftek ve pirzola gibi et ürünlerini stoklamadan önce indirimli fiyatlarını takip edin ve satın alın. Böylece akşam yemeğinde her zaman doyurucu bir protein bulundurursunuz. Tüm etleri pişirmeden doğru bir şekilde çözdürerek tüketmeyi ihmal etmeyin.


60e56ad886b2472d7c90d1c9

4. Balık

Dondurulmuş balık filetoları ve dondurulmuş kabuklu deniz ürünleri genellikle bütçe dostudur. Özellikle soğuk su banyosunda hızlıca çözülebilir, bu da balığın buzunu çözmeyi unuttuğunuzda hızlıca hazırlamanıza olanak tanır.


60e56ad886b2472d7c90d1cb

5. Kuruyemiş

Kuruyemişler çok yönlü bir besindir. Ancak, raf ömrü söz konusu olduğunda, pahalı kuruyemişler bazen yalnızca 6 ay kadar dayanır. Bu yüzden kuruyemişleri dondurucuda saklayarak raf ömrünü uzatabilirsiniz. Atıştırmadan veya pişirmeden önce onları çözdürmenize bile gerek yok.


60e56adc86b2472d7c90d1db

6. Sebze artıkları


Tutumlu ve sürdürülebilir olmaya çalışıyorsanız, yemek artıklarını kullanmanın en sağlıklı yollarından biri, sebze artıklarını dondurmaktır. Sarımsak kabuklarını, soğan ve arpacık soğanlarının uçlarını, havuç talaşlarını, kereviz yaprakları gibi tüm sebze artıklarını, fermuarlı buzdolabı poşetlerine yerleştirerek, dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu yöntem sadece yiyecek israfını azaltmanıza ve paradan tasarruf etmenizi sağlamaz, aynı zamanda ortaya çıkan stok, dışarıdan satın alınan sebzelerden çok daha sağlıklıdır.


60e56ad986b2472d7c90d1cd

7. Rendelenmiş kaşar peyniri


Asla dondurmamanız gereken bazı yiyecekler vardır, ancak rendelenmiş kaşar peyniri dondurucu dostudur. Yemeklerde kullanmadan önce buzunu çözmek için tezgahın üzerinde 30 dakika kadar bekletin.


60e56ada86b2472d7c90d1d2

8. Tereyağı


Bisküvi, turta veya tart gibi tatlıları çok lezzetli yapan en iyi püf nokta, soğuk tereyağı kullanmaktır. Soğuk tereyağını ulaşılabilir ve pratik bir hale dönüştürmek için küp şeklinde kesip dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu aynı zamanda tereyağınızın raf ömrünü iki aydan altı aya kadar uzatır.


60e56adb86b2472d7c90d1d9

9. Ekmek


Ekmeği asla soğutmamalısınız, ancak ekmeğinizi dondurmak daha uzun süre taze kalmasını sağlar ve yaptığınız veya satın aldığınız ilk hali gibi kalır. Dondurulmuş ekmeği kullanmadan 1 gün önce tezgahta bekletin. Sadece ekmeğin kendisini değil, iç kısımlarını da mutfak robotunda parçalayıp, dondurucuda saklayabilirsiniz. Böylece kızartmalarda pane harcı olarak ya da köftelerin içine kullanabilirsiniz.


60e56adb86b2472d7c90d1d7

10. Yeşillik - otlar


Taze otlar, yemeklerinizi sıradanlıktan, sıra dışı bir hale getirebilir. Ancak buzdolabında uzun süre dayanmazlar. Yemeklerinizin daha uzun süre dayanması için size harika bir ipucu paylaşıyoruz. Taze otları alıp ince bir şekilde doğrayın ve içine biraz zeytinyağı ekleyip karıştırın. Bu otlu karışımı buz kalıplarına koyun. Ne zaman taze bir yeşilliğe ihtiyacınız olursa, pratik bir şekilde bu buz küplerini kullanabilirsiniz.
 

Yazalım

Yazalım bakalım
Moderatör
5 Mayıs 2021
280
12
395
İstanbul
Yumurta için dondurucuda saklayabilirsiniz diyorlar ama yumurta gibi çok bakteri ve mikrop üreten birşeyi buzlukta saklasak bile sağlıklı olmayacağını düşünüyorum, ne dersiniz?
 

Candan

Doğa Sevdalısı
Tam Üye
16 Mayıs 2021
420
1.153
Tabiatın Ortası
@Yazalım.
Çiğ yumurta buz dolabında 4-5 hafta kadar kalabilirken, buzlukta 6 ay müddetle vitamin değeri kaybolmadan saklanabilir. İsterseniz sarısı ve beyazı ayrı, ayrı, isterseniz sarısı ve beyazını çırparak dondurabilirsiniz.
Şayet sadece sarısı dondurulacaksa, 4 yumurta sarısı için jellesmemesi nedeniyle 1/8 çay kaşığı tuz veya, 1,5 çay kaşığı şeker eklemeniz gerekir.
Ayrıca, kabukları ile birlikte dondurulmamalı. Çünkü, donan sıvı genişleyerek, yumurtayı çatlatır.
Not: İnternetten faydalandım.
.......
Yiyecekleri - 18 dereceye kadar dondurmak, besinde bulunan bakteri, maya, küf gibi her türlü mikroorganizmanın çoğalmasını engeller.
Diyetisyen Dilara Koçak
 
Son düzenleme:

Candan

Doğa Sevdalısı
Tam Üye
16 Mayıs 2021
420
1.153
Tabiatın Ortası


ev-yap%C4%B1m%C4%B1-pizza

Pişmiş Pizzalar ve Ev Yapımı Pizzalar

Pizza muhtemelen insanların satın aldığı en popüler dondurulmuş yiyeceklerdendir. Kendin yapmak ve daha sonrasında dondurmak için de çok iyi bir alternatiftir. İster malzemelerle, ister hamur olarak streçlemen ve tamamını kaplaman yeterli olacaktır.


dondurulmu%C5%9F-peynir


Tereyağ, Margarin ve Sert Peynirler

Rendelenir ve hava geçirmez bir kapta saklanırlarsa, sert peynirler derin dondurucuda çok iyi saklanabilir. Buna ek olarak tereyağı ve margarin gibi katı yağlar dondurucuda uzun süre ömrünü korumaya devam eder.


dondurulmu%C5%9F-tavuk-suyu

Tavuk Suyu ve Çorba


Çorbalar, büyük miktarlarda veya ayrı porsiyonlarda kaplarda ya da kapalı dondurucu torbalarda dondurulabilir. Hızlı ısınırlar ve rahatlatıcı yiyeceklere ihtiyacın olan geceler için mükemmeldirler. Eve gelmenin, dondurucuyu açmanın ve ısınması sadece birkaç dakika sürecek bir yemek çıkarmanın ne kadar keyifli olacağını düşününce çorbalar kulağa derin dondurucu için şahane bir fikir gibi gelecekir. Yemeklerde sıklıkla kullanılan ve oldukça faydalı olan tavuk suyu da buz küpleri içinde tek kullanımlık olarak, pratik şekilde saklanabilir.


dondurulmu%C5%9F-kurubaklagil

Kurubaklagiller ve Kuruyemişler


Kuruyemişleri dondurucuda saklamak oldukça iyi bir fikirdir. Bunun nedeni, yağ oranlarının (ışık ve ısıya maruz kalmadan kolayca bozulabilen sağlıklı yağlar) yüksek olması sebebiyle dondurucuda saklamanın iyi bir çözüm olmasıdır. Önerilen saklama süresi 3 aydır.
 
Top