• Dipsiz Forum'a sadece 3 saniyede kayıt olarak, eğitim, sağlık, edebiyat, müzik ve sosyal bilimler konularında binlerce yeni ve güncel içeriğe reklamsız olarak anında ulaşabilir, yeniliklerden anında haberdar olabilirsiniz. Haydi, şimdi kayıt ol!

Hangi Baharat Hangi Yemekte Kullanılır

Candan

Doğa Sevdalısı
Tam Üye
16 Mayıs 2021
420
1.153
Tabiatın Ortası
Hangi Baharat Hangi Yemekte Kullanılır


Kokuları ile insanı mest eden baharatların yemeklerde rastgele kullanılması pişirdiğiniz gıdaları lezzetsiz bir hale getirebilir. Bu nedenle hepsinin mutfakta bir yeri bulunuyor. İşte, hangi baharat hangi yemekte kullanılır, püf noktaları nelerdir?


İngiliz mutfağının ünlü şefi Rosemary Shrager yeni kitabında hangi baharatların hangi yemeklerde kullanılması gerektiğini yazdı. İşte baharatlar ve kullanılacak gıdalar:

Hangi Baharat Hangi Yemekte Kullanılır?


Fesleğen:
Domates, sebzeler, salata, makarna, tavuk, kuzu
Defne yaprağı: Çorbalar, makarna sosu, balık, et
Frenk maydanozu: Balık, tavuk
Frenk soğanı: Yumurta (omlet, menemen vs.), soslar, salata, patatesli yemekler, mercimek, tavuk
Kişniş: Domates, sebze yemekleri, fasülye, tavuk
Dereotu: Yumurta, sebze yemekleri, balık, kabuklu deniz ürünleri, tavuk
Çemen otu: Hint yemekleri, tavuk, sebzeler, soslar
Mercan köşkü: Domates, çorbalar, fasülye, dolma içi, tavuk, kuzu eti, biftek
Nane: Soslar, konserveler, bazı tatlılar, fasülye, tavuk, kuzu eti
Maydanoz: Yumurta (omlet,menemen), patates, fasülye, midye ve diğer kabuklu deniz ürünleri.-, balık, tavuk, kuzu eti, biftek ve bazı çorbalar
Biberiye: Patates, kabak yemekleri ya da diğer sebzeler, dolma, tavuk, kuzu, biftek
Adaçayı: Sebze, makarna, gnocchi (patates, un ve yumurta ile hazırlanan bir İtalyan yemeği), dolma, biftek sosu
Kekik: Kabak yemeği, bezelye, salatalar, tavuk, hindi, kuzu ve diğer etler, yumurta, güveç yemekleri,
Tarhun otu: Yumurta (omlet, menemen), sebze, salata, fasülye, balık, tavuk

Baharatlar Nasıl Muhafaza Edilmeli?

  • Öncelikle baharatları paketlerinden çıkartıp başka bir kaba boşaltırken mutlaka üzerine tarih atın. Baharatların ortalama kullanım süresi bir yıldır. Bu sayede tarihlerini kontrol edebilirsiniz.
  • Baharatları serin, güneş görmeyen ve ağzı kapanan kavanozlarda saklayabilirsiniz.
  • Kullanacağınız kapları mutlaka sterilize edin ve kurutun.
  • Baharat kaplarını ısı kaynaklarına yakın yerlerden (doğalgaz, ocak, fırın) uzak tutun. Bu sayede nemlenmesini önleyebilirsiniz.
  • Taze otları muhafaza etmek için öncelikle iyice ayıklayın. Ardından yıkayıp kurutarak buzdolabı poşetlerine koyabilir ve buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
  • Son olarak baharatların koku ve renklerini dönemsel olarak kontrol edin.
 

Deepest

Deneyimli üye
Yönetici
23 Mart 2021
841
2.269
İstanbul
Ben kekiği ete ve zeytine koyarım. Sonra naneyi domates ,salata ve yoğurt çorbasına koyarım.
Sonra Kimyona bayılırım onu da neredeyse her yemeğe atasım var :) Ama en çok et soslarına ve mercimek köftesine efsane yakışır.
 
Top